Hoe ontwerp je een BI Dashboard?

BI DashboardEen effectief en overzichtelijk dashboard bouwen is een proces dat van het verzamelen van requirements, het definiëren van kpi’s en het creëren van het data model afhangt, maar het belang van een goed design moet ook niet vergeten worden.

Know your audience.

Wat zijn de kpi’s die helpen bij het maken van een beslissing? Wie gaat het dashboard gebruiken? Welke kleuren passen bij het bedrijf? Welke informatie is nodig om de gebruiker het dashboard succesvol te laten werken? De plek waar het dashboard wordt getoond is ook belangrijk, bijvoorbeeld op een groot scherm past er meer inhoud op dan op een computerscherm.

Zorg ervoor dat voordat er een dashboard gemaakt wordt deze vragen zijn beantwoord. Het dashboard is een overzicht van de huidige staat van de data. Het is belangrijk dat elk dashboard volledig aangepast is aan de eindgebruiker.

Less is more.

Zorg ervoor dat er niet meer dan tussen de 5 en 9 visualisaties te zien zijn per dashboard. Op het moment dat er teveel visualisaties gebruikt worden is het overzicht op een dashboard snel kwijt en is het voor mensen te moeilijk om de relevante data te herkennen.

Om dit te voorkomen kan je de data in lagen toevoegen door het gebruik van filters en hiërarchieën. Geef de gebruiker de mogelijkheid om deze zelf toe te passen op de gewenste data. Ook kan er gekozen worden om de data te splitsen over meerdere dashboards.

In een oogopslag alles te zien.

Relevante informatie moet binnen een paar seconden na het openen van het dashboard te zien zijn. Je dashboard zou eigenlijk meteen de meest gevraagde punten moeten kunnen beantwoorden door er snel een blik op te werpen.

Probeer tijdens het ontwerpen er rekening mee te houden dat de gebruiker de meest belangrijke informatie (informatie die tijdens elke werkdag meerdere keren gebruikt moet worden) binnen een paar seconden kan bekijken.

 

⇒ Meer weten over BI Rapportages? Contact met Hoogweide over BI Rapportages

Lees welke 10 elementen zeker niet mogen ontbreken in uw BI Rapportage en onze tips over het optimaliseren van ieder afzonderlijk onderdeel.